Cytomel

Fabrikant Ace Pharmaceuticals heeft recent bij het CBG een handelsvergunning gekregen voor Cytomel 5 microgram en 12,5 microgram tabletten. Deze twee producten zijn voortaan, net als Cytomel 25 microgram tabletten, voor de apotheek beschikbaar via de groothandel. Door de registratie is een artsenverklaring niet meer nodig. 

Groothandel

Afgelopen week zijn de groothandels bevoorraad. De fabrikant geeft aan dat mocht een individuele patiënt door de nieuwe situatie van levering net tussen wal en schip raken dan kan ACE in nood de apotheker nog een keer rechtstreeks bevoorraden voor deze persoon. De apotheken zijn hierover geinformeerd.

Daarnaast is het goede nieuws dat nu alle doseringen van Cytomel volledig worden vergoed, omdat Cytomel is opgenomen in bijlage 1B van de Regeling zorgverzekering

Uiterlijk van medicijnverpakking

Het uiterlijk van de verpakking is gewijzigd: elke sterkte is in een afwijkende kleur weergegeven. De groothandels hebben deze nieuwe verpakkingen ontvangen, maar voorlopig kun je ook nog de (oude) bestaande verpakkingen tegenkomen. Een verpakking bevat 3 strips met elk 10 tabletten en moet koel (bij 2 – 8 °C) bewaard worden.

Cytomel = liothyronine = T3

De werkzame stof in Cytomel is liothyronine, dat identiek is aan het schildklierhormoon T3. Cytomel wordt, in combinatie met levothyroxine, gebruikt voor de behandeling van hypothyreoidie (traag werkende schildklier). Cytomel wordt ook gebruikt bij de behandeling van niet-toxisch struma en voor het aantonen van afwijkingen in de schildklierfunctie. 

Lees meer over de combinatiebehandeling met liothyronine - T3 >>