Wat is Coeliakie (gluten-intolerantie)?

Coeliakie is een intolerantie voor gluten; een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut/khorasan tarwe. De gluten beschadigen het darmslijmvlies en -vlokken. Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant een enorm aantal darmvlokken (uitstulpingen) De darmvlokken van coeliakiepatiënten worden door de reactie van het lichaam op de gluten vernietigd en kunnen niet genoeg enzymen meer uitscheiden, nodig voor de voedselvertering en -opname. Daardoor ontstaat een darmontsteking en kunnen niet alle benodigde voedingsstoffen door het lichaam meer worden opgenomen (malabsorptie).
Het darmoppervlak van een gezond persoon is, door de darmvlokken, zo groot als een voetbalveld. Het darmoppervlak van een coeliakiepatiënt kan gereduceerd zijn tot de oppervlakte van een eettafel (!).

Coeliakie (spreek uit seu-lia-kíe) is afgeleid van het Griekse woord “koilia”, wat buik of buikholte betekent. Al in 1887 zijn gevallen van coeliakie beschreven. Pas in 1950 werd de ziekte (en oorzaak) ontdekt 5). De klachten kunnen worden verward met andere aandoeningen, als het prikkelbaar darmsyndroom (PDS), een tarweallergie en zelfs stress of ouderdom.glutenvrij icoon

Waarom staat dit op een site over schildklierziekten?

Coeliakie is ook een auto-immuunziekte net als de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves. Deze aandoeningen met coeliakie is dan ook een relatief veel voorkomende combinatie van auto-immuunziekten (comorbiditeit).
Helaas wordt coeliakie, net als de schildklieraandoening vaak laat ontdekt, met het onnodig doorlopen met 'vage' klachten als gevolg.