Behandeling

Behandeling bij een te trage schildklier (hypothyreoïdie)

Behandeling met levothyroxine

Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier geen of te weinig schildklierhormoon. Een tekort aan schildklierhormoon is goed te behandelen met medicijnen. De standaardbehandeling is het slikken van schildklierhormoon – levothyroxine (T4).

Als de schildklier nog gedeeltelijk werkt, vult het schildklierhormoon het tekort aan. Wanneer de schildklier niet meer werkt, vervangt schildklierhormoon de functie van de hele schildklier.  Levothyroxine zorgt in het bloed voor een constant niveau van schildklierhormoon. Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen.

Het maakt niet uit of het tekort ontstaan is door de ziekte van Hashimoto, door een schildklieroperatie of door behandeling met radioactief jodium, de behandeling is hetzelfde. Je moet je hele leven schildklierhormoon gebruiken.

 

Meer lezen

 

Combinatiebehandeling (bij restklachten)

Een deel van de patiënten houdt restklachten ook na het optimaal instellen op levothyroxine. Soms proberen deze patiënten en hun artsen of het aanvullend innemen van T3-hormoon (liothyronine) verbetering geeft van deze restklachten. Een kleine groep patiënten voelt zich beter met deze combinatiebehandeling.

Meer lezen

 

Behandeling/omgaan met subklinische hypothyreoïdie

De behandelingsrichtlijn van huisartsen (NHG) adviseert twee wijzen van behandeling/omgaan met een subklinische hypothyreoïdie afhankelijk van de hoogte van de TSH.

Meer lezen

 

Niet wisselen zonder medische noodzaak
In het algemeen geldt dat indien je goed bent ingesteld op een bepaald merk je niet meer moet wisselen. Dit staat ook in de huisartsenrichtlijn en de handleiding apotheken.
Meer over niet wisselen >>